Preventiebeleid
We willen graag dat iedereen zich veilig voelt binnen de Hervormde Gemeente Vinkeveen. Dat doen we op de volgende manieren:
Gedragscode
We hebben een gedragscode gemaakt. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan. Dat gaat over vormen van ongewenst gedrag en daarmee ook over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voorbeelden zijn: geheimhouding, pesten, omgaan met geld en omgaan met goederen van anderen. Onze gedragscode is gebaseerd op de gedragscode van In Veilige Handen en de Beroepscode en gedragsregels voor Predikanten en Kerkelijk Werkers. Als mensen een taak op zich nemen, bespreken we deze gedragscode met hen.
Verklaring Omtrent Gedrag
Vrijwilligers en professionals die met kwetsbare doelgroepen werken, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag. Ook mensen die verantwoordelijk zijn voor het geld van de kerk moeten een VOG inleveren.
Vrijwilligers kunnen in de meeste gevallen gratis een VOG aanvragen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging indien het nodig is een VOG aan te vragen. Voor andere vragen hebben we een pagina met veel gestelde vragen gemaakt.
De geldigheid van een VOG is vastgesteld op 4 jaar, na deze periode moet je een nieuwe VOG aanvragen.
In de nieuwe Generale Regeling 16 Veilige gemeente (artikel 2, lid 2) staat een lijstje met personen waarvoor de VOG verplicht is:
- alle ambtsdragers
ouderlingen, diakenen en predikant(en) - alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
pastoraal medewerker(s), bezoekbroeders - mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen zodat een persoonlijke band kan ontstaan
zondagsschool, club, VBW, creche, mentoren catechisatie, bestuur Springplank - mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen
- vertrouwenspersonen
niet van toepassing voor ons ivm externe vertrouwenspersonen via classis - mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.
penningmeester, ledenadministratie, financiele administratie, contactpersoon Veilige Kerk.
Aanstellingsbeleid en voorlichting
Voordat een vrijwilliger bij ons een taak op zich neemt, voeren we een kennismakingsgesprek. Dat doen we ook als we die vrijwilliger al kennen. In dat gesprek bespreken we wat we van elkaar verwachten. We vragen waarom de vrijwilliger deze taak wil doen en welke ervaring hij of zij al heeft. Verder bespreken we de gedragscode.
Ook tijdens vergaderingen van werkgroepen komt het thema Veilige Kerk minimaal eenmaal per jaar aan bod. Door onze ervaringen samen te bespreken, leren we hoe we het (vrijwilligers)werk zo goed mogelijk kunnen doen.
Vertrouwenspersonen
Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, kun je terecht bij onze vertrouwenspersonen. Dat geldt voor leden en niet-leden, man of vrouw, jong of oud. Ook als je denkt dat je je op een ongewenste manier hebt gedragen, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen. Zij helpen je om te bedenken wat je het beste kunt doen.
We hebben meerdere vertrouwenspersonen. Zo kunnen we de klager en de beschuldigde allebei een eigen vertrouwenspersoon aanbieden. De vertrouwenspersonen spreken onderling niet over het dossier. Informatie over de vertrouwenspersonen kun je hier vinden.
Coordinatoren Veilige Kerk
De kerkenraad heeft de onderstaande twee personen aangesteld als coordinatoren Veilige Kerk.
1: Krijno Verbruggen (krijno.verbruggen@hervormdvinkeveen.nl)
2: Rudy Ousssoren (rudy.oussoren@hervormdvinkeveen.nl)
Meer informatie
Met vragen of voor meer informatie kun je terecht bij de scriba voor de kerkenraad. Zie hier voor de contactgegevens.